IRENA ŠPENDL

akad. slik. spec.

biografija . galerija

IGNAC KOFOL

akad. slik. graf. spec.

biografija . galerija

Kofol – Špendl Clevelandska 23 1000 Ljubljana Slovenija +386 (0)1 54 11 274 e-mail: Kofol . Špendl

NOVICE ARHIV MATERIAL POVEZAVE

Predmet od zunaj in znotraj

Kofolove slike so vabljivo likovno tkanje; pred neskončnim, abstraktnim prostorom utripa, vibrira senzibilna barvna poteza, ki je obenem tudi risba. Srečujejo se široke barvne sledi, s partijami drobničavega črtovja, ob trših linijah zapojejo vznemirljivo gibki in skorajda ornamentalno učinkujoči slikarsko-grafični stilizmi. Tako preprosta, enostavna likovna interpretacija še bolj preprostega in obrabljenega motiva, pa toliko nepričakovanega in nepredvidenega likovnega dogajanja. Barvna uglašenost, dinamična struktura slike, suverena in sugestivna poteza s čopičem, ki zarezuje v bistvo motiva, so kvalitete, ki podčrtujejo Kofolove slikarske stvaritve kot vreden prispevek k novodobni slikarski praksi.

Barva, ki ustvarja in razkraja prostor

Prizorišča dogajanja v slikah Irene Špendlove, če jih lahko sploh odčitamo, so klasični interierji, notranjščine s preprostim pohištvom, sedečo človeško figuro ali brez nje, s prozornimi zavesami pred oknom, skozi katerega lije slepeča svetloba in nataplja notranji polmrak. Okno, prastara odprtina v svet, stalno, skozi stoletja ponavljajoči se slikovni obrazec, ima v slikah Irene Špendlove nadvse pomembno funkcijo. Je nekakšna magična pregraja, ki loči dva svetova, tistega, ki je naša intimnost, naša resignacija ali naše hrepenenje, in onega na drugi strani, ki je ponavadi nedosegljiv, ki ne dopušča, da bi stopili vanj. Poleg svoje psihološke in filozofske funkcije, ki jo okno ima, je bleščeča ploskev odprtine na slikah Irene Špendlove tudi nekakšen katalizator svetlobe, kompozicijsko središče, bistven akter pri označevanju plastnega doživljanja prostora, poudarja dramatiko dogajanja.

Franc Zalar, umetnostni zgodovinar in likovni kritik ob skupni samostojni razstavi v ljubljanski Bežigrajski galeriji, 1980

©2007–2013. Vse pravice pridržane.

www.000webhost.com